Gertjan van Midden van de PO-Raad: 'Zoek de samenwerking'

Ook het primair onderwijs met relatief veel kleine schoolbesturen kan veel geld besparen op de inkopen. Daar is Gertjan van Midden van de PO-Raad van overtuigd. ‘Zoek de samenwerking en ga aanbesteden’, is zijn tip aan het basisonderwijs. Een gezamenlijk inkooptraject, via een aanbestedingsprocedure, levert algauw hoge kortingen op.

Een inkoopprofessional verdient zichzelf terug

Van Midden, beleidsmedewerker huisvesting, bekostiging en instandhouding bij de PO-Raad, kent de problemen waar het primair onderwijs tegenaan loopt als het gaat om aanbesteden. De kleinere schoolbesturen, en dat zijn verreweg de meeste, hebben geen budget om een professionele inkoopkracht in te huren. Maar juist daardoor betalen ze vaak te veel op hun inkopen en houden ze minder over voor het onderwijs zelf. ‘Het is bijna een vicieuze cirkel waar ze niet uitkomen’, zegt hij. ‘Doordat het budget voor bestuur en management (B&M) van in totaal 90 miljoen euro is wegbezuinigd, is er nauwelijks nog geld voor een goede bedrijfsvoering. Het resterende geld besteden de schoolbesturen vooral aan leerkrachten voor de klas. Dat is begrijpelijk, maar toch ook jammer, want een inkoopprofessional verdient zichzelf terug’. 
'Met de juiste aanbestedingsprocedures is veel winst te behalen, zowel kwalitatief als financieel. En dat komt ten goede aan het onderwijs zelf.'

Steek geld in professionele aanbesteding

Vandaar dat Van Midden schoolbesturen adviseert om de vicieuze cirkel te doorbreken door toch geld te steken in een professionele vorm van aanbesteding. ‘Uiteindelijk levert dat dan meer op. Met de juiste aanbestedingsprocedures is veel winst te behalen, zowel kwalitatief als financieel. En dat komt uiteindelijk weer ten goede aan het onderwijs zelf’.

Ook professionele inkoopondersteuning voor de kleinere schoolbesturen

De kleinste besturen, zoals de eenpitters die maar één school besturen, maar ook besturen met enkele scholen, adviseert hij om samenwerking te zoeken. ‘Ze zouden bijvoorbeeld met een paar besturen samen professionele ondersteuning kunnen inhuren voor een gezamenlijke inkoop van meubilair, leermiddelen, ict, schoonmaakdiensten en onderhoudscontracten. Zo kunnen ook zij profiteren van de voordelen van aanbestedingen’.

Raamcontracten

Van Midden ziet dit soort samenwerking hier en daar al ontstaan op regionaal niveau. ‘Soms wordt een formele coöperatie gevormd, maar dat is niet echt nodig. Samenwerken kan op allerlei manieren’. De helft van de schoolbesturen in het primair onderwijs bestaat uit eenpitters. Ook scholen die niet tot samenwerking en aanbesteding komen, kunnen volgens Van Midden nog geld verdienen. ‘Ga niet altijd automatisch naar dezelfde leverancier. Vraag altijd meer offertes en vergelijk ze met elkaar. Of maak grotere raamcontracten, waarbinnen kleinere aankopen vallen.

Tekst en foto: Lucy Beker

 

Recente Interviews
Bekijk alle Interviews